SPORTENS VÄRLD

Psykisk ohälsa är ett utbrett men undangömt och tabubelagt problem inom sportens värld. Flera idrottspsykologer belyser nu problematiken och menar på att cirka 40% av idrottarna upplever psykisk ohälsa under karriären. Men det är förknippat med skamkänslor och tröskeln för att söka hjälp är därför skyhög. Idrottarna är rädda för att både förlora anseende och pengar på att prata öppet om psykisk ohälsa.

Sammanhållningen som finns i ett lag är svår att hitta någon annanstans. Men samtidigt är ett sånt här ämne inte alltid så lätt att prata om i omklädningsrummet eller i media. Det känns väldigt betydelsefullt att Salming Sports och Aldrig Ensam jobbar helhjärtat med frågan och jag är övertygad om att det kommer att ge positiva effekter i idrotts-Sverige.

– Börje Salming

Samarbeten inom sportens värld

Vi skapar verktyg, utbildningar och stöd för enskilda idrottare, ligor och föreningar. För att förändra synen på den psykiska ohälsan inom sportens värld har vi flertalet samarbeten. Vår ambition är att öka kunskapen om psykisk hälsa inom sportens värld.

FC ROSENGÅRD

I efterdyningarna av pandemin är den ständigt aktuella frågan om psykisk hälsa mer aktuell än någonsin. Det kommande året har psykisk hälsa därför en central plats i Hattrick by FC Rosengård. Var sjätte person i Sverige har nedsatt psykiskt välbefinnande och många mår dåligt i det dolda. Syftet med att ha psykisk hälsa som tema i kommande års arbete med Hattrick är att sprida information och kunskap för att bryta tystnaden och alla tabun inom området. Tillsammans med FC Rosengård kommer vi utbilda unga tjejer inom psykisk hälsa.

Robert Karlsson

Robert Karlsson spelade sin första tävling på Europatouren 1988, nu över 30 år senare är han kvar på samma tour och vill fortfarande utvecklas både på och utanför golfbanan. Dessa år har gjort Robert till en av de mest framgångsrika svenska golfspelarna genom tiderna med 11 segrar på Europa Touren, framträdande i Ryder Cup, seger i Lag-VM ihop med Henrik Stenson och som första svensk att vinna Europa tourens penningliga. Robert är sedan några år tillbaka både en god vän och mentor för grundaren Charlie Eriksson och deras relation hjälper Aldrig Ensam att nå nya nivåer. Robert har lång erfarenhet av mental träning och det är något som ska lyftas in i verksamheten på sikt.

Hills GK

Hills Golf & Sports Club som är belägen i Mölndal anses vara en av Sveriges finaste golfbanor. De har blivit uppmärksammade otaliga gånger för sitt sätt att arbeta med både junior- och seniorverksamhet på elitnivå på ett framgångsrikt vis. År 2018 arrangerades Europatourtävlingen Nordea Masters på Hills GK och lockade tiotusentals åskådare till det lyckade arrangemanget. År 2019 kommer Europatouren tillbaka, med med nytt namn, Scandinavian invitational. Samarbetet med Hills GK är en möjlighet för oss att nå ut till fler män med vårt budskap. Genom att använda golfen som ett verktyg att nå hela vägen fram och bättra på medlemmarnas kunskaper om psykisk ohälsa.

VINBERGS IBS

Vinbergs innebandy är belägna i Falkenberg och spelar i division 2. Det är Charlie Erikssons moderklubb och där spelade han innebandy under hela sin uppväxt. Det känns otroligt roligt och givande att ha ett nära samarbete med Vinbergs IBS. Säsongen 2018/2019 fick Aldrig Ensam all exponering på matchtröjorna, där ett tiotal sponsorer skänkte sin tröjexponering till förmån för oss. Innebandy är Sveriges största inomhussport. Det känns både nödvändigt och viktigt att belysa den psykiska ohälsan inom innebandyns värld.

VÅR FÖRENINGSSATSNING

Sedan 2021 har vi inlett en stor satsning för att utbilda barn och unga inom idrottsföreningar. Det är för att barnen och ungdomarna är vår framtid. Kan vi bidra med att rusta nästa generation med bättre kunskaper och konkreta verktyg för att hantera den psykiska ohälsan är det ovärderligt. Målet är att minska antalet självmord bland unga i Sverige.

Trelleborgs FF:s samarbete med Aldrig Ensam ligger helt i linje med vårt interna värdegrundsarbete med att ta ansvar för hela individen, inte bara fotbollsspelaren.

Att kunna stärka vårt arbete med att erbjuda ett långsiktigt samarbete tillsammans med Aldrig Ensam där vi kan utbilda våra ledare, spelare och föräldrar är ovärderligt för oss. Ringarna på vattnet av detta kommer att göra oss som förening till en av de största aktörerna i kommunen som sprider budskapet om psykisk ohälsa.

– Stefan Jönsson, CSR-ansvarig / TFF- En Kraft i Samhället

Vi på Skanör/Falsterbo är oerhört stolta att ha Aldrig Ensam som huvudpartner. Det känns helt rätt för oss som förening då vi genom fotbollen och idrotten i stort, har ett bra utgångsläge för att nå ut till våra barn, ungdomar och föräldrar. Detta ligger också helt i linje med vår Hjärtegrund, där vi vill fokusera på att skapa ett samhällsengagemang i detta mycket allvarliga ämne. Kan vi underlätta vardagen för ett enda barn och ge våra ledare verktyg för att upptäcka om någon inte mår bra, så har vi gjort skillnad redan där.

– Frida Myllenberg, ordförande

Ett samarbete som Vinbergs Innebandy är otroligt stolta över. Vi har tillsammans med Aldrig Ensam kunna utveckla samarbetet under flera år och genom det kunnat bidra till att sprida budskapet. Det fanns bara ett alternativ i valet av organisation när föreningen skulle bestämma sig. Ett av de viktigaste ämnena just nu samt Charlies koppling och historia i föreningen. Vi ser fram emot att fortsätta sprida budskapet och utveckla vårt samarbete de kommande åren!

– Jesper Boman

Stavsten Handbollsklubb är stolta över att vara partner till Aldrig Ensam och står bakom Aldrig Ensam & Charlies Erikssons arbete. Vi vill bidra till kunskapsspridning om psykisk ohälsa och mottot att ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i hemlighet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, tillsammans kan vi göra skillnad och rädda liv.

– Marko Lapcevic

MAI och Kalvinknatet är stolta att tillsammans med Aldrig Ensam belysa och öka medveten om den psykiska ohälsan. Att skapa en trygg miljö för våra barn och stärka föräldraengagemanget i barnens fritidsaktiviteter ser vi som en del i det stora arbetet med en förbättrad psykisk hälsa.

– Mikael Wirstedt, Klubbdirektör

Vi på Warberg IC har sedan ett år tillbaka bestämt oss för att genomföra ett förebyggande arbete mot psykisk ohälsa som är ett växande problem bland ungdomar idag. Eftersom vår förening är en del av samhället finns dessa problem även hos oss och hos våra aktiva ungdomar. Därför känns det jättebra med ett samarbete med Aldrig Ensam där vi på ett konkret sätt kan hjälpas åt att bryta tystnaden kring ett väldigt viktig ämne.

– Emil Risberg

Vi i GIF Nike är extremt glada att få samarbeta med Aldrig Ensam och bär deras emblem på våra tröjor med stolthet. För oss som är en stor verksamhet med många barn och ungdomar så är det väldigt viktigt att vi vågar lyfta frågor som psykisk ohälsa. Det känns då helt fantastiskt att få ha Aldrig Ensam som organisation att luta sig mot och få verktygen för att nå ut till våra aktiva och ledare.

– Christian Granlund, Klubbchef GIF Nike

Är ni intresserade av att göra en försäljningsaktivitet för att tjäna pengar till föreningen eller klassen och samtidigt sprida ett livsviktigt ämne.
Fyll i er intresseanmälan nedan.

Integritetspolicy

VI ARBETAR MED ELITKLUBBAR

Genom åren har vi engagerat oss i flertalet elitklubbar för att bättra på deras kunskaper om psykisk ohälsa. För att bidra till att minska stigmat och tabut inom elitidrotten.

VARUMÄRKEN VI ARBETAT MED

Några av de varumärken som stöttat oss i arbetet för bättre psykisk hälsa inom sportens värld.